Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

-M-

majoránna

Népies neve: majoránna, pecsenyevirág. Latin neve: Majorana hotensis M. A szaporítás módja: magvetéssel, palántázással, márciusban, májusban történik. Felhasználható része: virágzáskor vágott, szárított hajtásairól morzsolt levelek kerülnek forgalomba. A legkedveltebb, a...

mangalicazsír

Az étkezési sertészsír fehér vagy világos krémszínű, homogén, kenhetően szilárd állományú.Hústól mentes vagy kevéssé átszőtt sertésszalonnából, nyesedékszalonnából, hájból, bőrkaparékból, zsíros nyesedékből különböző olvasztási eljárással nyerik. 45 fokon...

mangold

Akad jó néhány kerti növény, amely azáltal számít az újdonságok közé, hogy miután évszázadokig termelték, valamilyen ok miatt elfelejtették őket. Később - felmerülve az ismeretlenség homályából - ismét divatba jöttek. Ezen újra felfedezettek közé tartozik a mángold...

mangó

A mangó a legfinomabb egzotikus gyümölcsök egyike. Alakja tojásdad vagy veseformájú. Az érett gyümölcs színe rendkívül változatos, fajtától függően lehet zöld, sárga, narancspiros, piros és sötét bordó, vagy ezek kombinációja. A héj szinezettsége nem mindig áll egyenes...

Maraskino

Maraskino - az ellenállhatatlanul zamatos dalmát meggylikőr Zadar körüli nyaralásáról szeretne valami egészen eredeti ajándékkal hazatérni? Egy üveg nagyszerű Maraskino-likőr biztos beruházás lehet - az illatában és ízhatásában egyaránt egyedülálló maraskino-meggy...

marhafaggyú

Az állat zsírszöveteiből 45 °C alatti hőmérsékleten olvasztják az étkezési marhafaggyút, melynek további feldolgozásával oleomargarint és oleosztearint nyernek. Olvadáspontja magasabb, és tárolhatósága is jobb, mint a többi zsiradéknak. Hazánkban fogyasztása nem...

mascarpone

A mascarpone krémes állagú, tehéntejből készült tejszínből, préselés nélkül előállított friss sajt. Önmagában kissé ízetlen, ezért édes vagy sós ízesítőkkel elkeverve tálalják. Eredetileg Lombardiából származik és csak téli fejésből származó bivalytejből...

málna

A málnának több fajtája létezik. Nálunk a piros honos, mely megtalálható vadon a hegyvidéken és a kiskertekben is. Közismerten finom gyümölcs. A népi gyógyításban nemcsak a gyümölcsöt alkalmazzák, de a levelét is. Levelei aromás anyagot tartalmaznak, ezért gyógyteának és...

meggy

A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed és mindenütt előfordul. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a meggy szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk. A vadmeggy után a 17. században terjedtek el hazánkban a spanyolmeggy,...

mentalevél

Népies neve: borsos menta, angol menta, mitchen menta. Latin neve: Mentha piperita I. Ezt az illatos növényt hazánkban több száz holdon termesztik. Mint teanövény borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei (Menthae pip.folium) a konyhában igen sokszor jó szolgálatot...

metélőzeller

Zellerszár (halványítózeller) (Apium graveolens) A zellerszár fogyasztott része tulajdonképpen levélnyél. Ez a jól ismert gumós zellernek egy másik változata, amely nem fejleszt gumót, ellenben levélnyele jól fejlett, húsos. Két alapvető típusa kerül forgalomba, a...

Mexikói fűszerkeverék

1 evőkanál köménymag 1 evőkanál pirospaprika 1 evőkanál oregánó 1/2 evőkanál bors 1 evőkanál zellerzöld 2 evőkanál chilipor 1 evőkanál citromhéj 1 evőkanál porcuko A hozzávalók mennyisége őrölve és szárítva értendő. Összekeverjük a hozzávalókat és...

Mézes-narancsos balzsamszósz

1 db narancs 1 liter narancslé 100%-os 5 dl balzsamecet 2,5 dl méz A narancsot gondosan megmossuk és a sárga héját lereszeljük. A levét kicsavarjuk és széles lábasba öntjük, hozzáadjuk a narancshéjat és a dobozos narancslevet, persze használhatunk frissen csavartat is....

mézeskalács fűszerkeverék

1 evőkanál kardamom 1 evőkanál csillagánizs 1 evőkanál ánizs 1 teáskanál szegfűbors 1 evőkanál szegfűszeg 1 evőkanál gyömbérpor 1 evőkanál édeskömény 1 evőkanál koriander 1 teáskanál szerecsendió 1 evőkanál fahéj A kardamom héját távolítsuk el. Az...

mirin

Főzéshez és mártások készítéséhez használatos édes rizsbor.

Miszo

Szójabab krém. Gabonafélék és tengeri só speciális gombával beoltott, akár 2 évig is tartó fermentációjának az eredménye. Rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását, erősíti a szervezetet és megvédi a fertőzésektől. Felhasználhatjuk levesek,...

Mortadella Bologna Igp

A mortadellát eredeti hazája Emilia Romagna, azon belül is Bologna városa. Valószínűleg a XIV. században születhetett, a szerzeteseknek vagy az akkori hentes céhnek köszönhetően. Egyesek szerint a név a latin farcimen murtatum szóból ered, ami egy mirtusszal ízesített...

Mozzarella di bufala campana DOP

A mozzarella di bufala (bivalytejből készült lágy sajt) egy tipikus olasz tejtermék, melyet hagyományosan Campania tartományban állítanak elő, de napjainkban több dél-olasz tartományban is gyártják. A mozzarella elnevezés a gyártási folyamatból adódik: mozzaturának hívják a...

mustár

Népies neve: angol mustár, fehér mustár. Latin neve: Sinapis alba I. Hazákban nagyban termesztett egyéves növény. Ősidők óta használt fűszer. Sárga színű, gömbölyű, szagtalan, enyhén csípős a magja. Szinalbinglikozidát, illó és zsíros olajat, fehérjét stb. tartalmaz. ...

mustármag

A mustár alapanyaga a mustármag, illetve a belőle készült mustárliszt. Ízét és karakterét elsősorban a készítéséhez felhasznált mustármag fajtája határozza meg – a fehér magból készített mustár íze enyhe, a barna vagy a fekete magokból készülté csípősebb,...