Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
meggy
A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed és mindenütt előfordul. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a meggy szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk. A vadmeggy után a 17. században terjedtek el hazánkban a spanyolmeggy, valamint a cigánymeggy. Ez utóbbit most is kiterjedten ültetik elsősorban azért, mert az idegen megtermékenyítésre szoruló Pándy meggy virágait ez porozza meg a legbiztonságosabb, másrészt azért is, mert gyümölcsei fokozatosan érnek, és igen kellemes zamatúak.
A meggy nem utóérő gyümölcs, tehát akkor kell a szüretét megkezdeni, amikor a gyümölcsök teljesen beértek.
A gyümölcs friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé és bor készítésére egyaránt alkalmas. Virágzás idején akár díszfának is beválik. Fája jó minőségű bútorfa, levele ás gyümölcskocsánya pedig gyógyszeralapanyag.