Májgaluska (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: D. Béla
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesbetétek 
Cimkék: Levesbetétek, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg csirkemáj 126 20 3.7 3 0 555
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, mielőtt a tűzről levennénk keverjük bele a fokhagymát és a felaprított petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni. A szikkadt zsemlét áztassuk vízbe, majd jól csavarjuk ki. A csirkemájat kaparjuk el vagy botmixerrel zúzzuk péppé, keverjük el a hozzávalókkal, ha szükséges, adjunk hozzá zsemlemorzsát, hogy kissé keményebb masszát kapjunk. Kiskanállal szaggassuk forró sós vízbe vagy levesbe és kis lángon főzzük készre. Kb. öt perc alatt megfő.
Szárnyas erőlevesbe kitűnő betét, de hétvégi húslevesbe is tálalhatjuk, a szokásos főtt tészta helyett.