Mogyorós linzer (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Advent, Karácsony, Húsvét, Csőben sült, Édes, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 igény szerint mogyorókrém 536 6.5 31 57 0 0
1 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
12 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 késhegynyi sütőpor 0 0 0 0 0 0
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
20 dkg mogyoró 691 15.6 63.5 8.7 8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A mogyorót a sütőben szárazon megpirítjuk és ha kihűlt a harmadát durvára törjük, a többit megdaráljuk. Összekeverjük a liszttel, a sóval és a sütőporral. Gyorsan összemorzsoljuk a vajjal, beleteszünk egy tojást és egy tojássárgáját, majd összedolgozzuk. Ha összeállt fóliába tekerjük és hűtőben hagyjuk két órát, de lehet egy éjszakát is. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és nagyobb korongokra szaggatjuk. A korongok felének közepét gyűszűvel szórjuk ki, majd a gyengén felvert tojásfehérjével lekenve, szórjuk rá a mogyoródarabokat. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített 180 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt, süssük pirosra. A sima korongokat mogyorókrémmel megkenve, ragasszuk össze a mogyorós korongokkal.
Ízlés szerin porcukorral meghintve tálaljuk.