Borleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Karácsony, Főtt, Édes, Meleg, Tojás

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
7 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 db szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 liter bor 70 0 0 16 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fél liter vizet, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk, 10 percet tartsuk takarékon, hogy a fűszerek íze jól átjárja a levet, öntsük bele a bort, forraljuk fel,de amint felforrt vegyük le a tűzről. Egy másik edényben a tojás sárgákat a cukorral keverjük csomómentesre, s a levesből egy pohárnyival keverjük el, majd öntsük a levesbe, folyamatos keverés mellett. Ne forraljuk, mert a tojás kicsapódik.

Tejszínhab rózsákkal, rumban áztatott mazsolaszemekkel tálaljuk.