Görög articsóka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Télbratyó
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Szabadban, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1/2 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
12 db articsóka 50 2.4 0.1 9.5 10.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az articsókát gondosan megtisztítjuk, majd a levelei köze morzsoljuk a petrezselyemből, fokhagymából és sóból készült pépet. Szorosan egymás mellé fazékba tesszük és aláöntjük az olívaolajat és annyi vizet, hogy az articsóka feléig érjen. Fedjük le a fazekat és kis lángon főzzük fél órát, majd a fedőt levéve, nagy lángon főzzük el a levét. Hidegen, melegen tálalható.