Csokoládés-rumos mascarponetorta áfonyával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Desszert, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Sütés nélkül, Édes, Hideg, Tésztafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Csokoládés-rumos mascarponetorta áfonyával
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
20 dkg keksz (édes) 449 8.2 11 78.8 3.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mascarponekrém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
4 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
40 dkg fehér csokoládé ? ? ? ? ? ?
50 dkg mascarpone 450 7 45 2 0 100
20 dkg aszalt vörösáfonya 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál zselatin 0 85 0.1 0 0 0
1 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládémáz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládés-rumos mascarponetorta áfonyával
Az omlóskekszet ledaráljuk, majd az olvasztott vajjal és a többi hozzávalóval elkeverjük. Folpackkal bélelt tortaformába terítjük és kanállal lenyomkodjuk. Hűtőbe téve hagyjuk, hogy megszilárduljon. Ha megkeményedett rásimítjuk a mascarponés krém háromnegyedét és ismét hűtőbe tesszük. Bő óra múlva, ráöntjük, a csokoládés masszát és ezt is megdermesztjük. Tálalás előtt rózsákat spriccelünk rá a félretett krémből, melyek tetejét néhány szem aszalt áfonyával díszítünk.
Kissé időigényes, de nagyon egyszerűen elkészíthető édesség, még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.

Mascarponekrém
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A mascarponet habosra keverjük. A tejszínt a porcukorral habbá verjük. A zselatint kevés vízzel és a rummal felolvasztjuk. Végül az összes hozzávalót összekeverjük. A vörösáfonyát, néhány szemet félretéve, a díszítéshez, beleforgatjuk.

Csokoládémáz
A magas kakaótartalmú étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd simára keverjük a többi hozzávalóval.