Gombás, kapros csirke (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Bogrács, Párolt, Sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Gombafélék, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db csirke 132 20.9 5.2 0.5 0 60
25 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl főzőtejszín 83 2.8 2.9 11.2 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csirkét feldarabolom és megsózva, megborsozva a zúzott fokhagymával bedörzsölöm, majd egy órára a hűtőbe teszem. Közben a hagymát és a gombát vékonyra szeletelem, az olaj felében zsírjára sütöm, végül belekeverem a finomra vágott kapor felét, de ezzel csak átkeverem és leveszem a tűzről. Az olaj másik felében, a liszttel megszórt, csirkedarabokat elősütöm, majd a gombához adom és az alaplével felöntve, takarékon, fedő alatt, puhára párolom. A csirkehús sütőedényébe fél deci vizet öntök és a lekapott pörzsanyagokat forralással feloldom, majd hozzáadom a tejszínt és az egészet a gombás csirkére öntöm. Addig forralom amíg kissé besűrűsödik.
Tálaláskor a maradék kaporral megszórom.
Nokedlivel vagy párolt rizzsel adom asztalra.