Császárkuglóf (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Buli, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag rum 365 52 0 0 0 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
5 dkg kandírozott narancshéj ? ? ? ? ? ?
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
15 dkg mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
12 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
8 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
15 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
45 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk. A felfutott élesztőt ráöntjük és összekeverjük, majd a cukrot a vajjal és a tojássárgával jól kikeverjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk. Az egészet az élesztős lisztre öntjük és közepes keménységű tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha az edény faláról elválik. Letakarva, meleg helyen háromnegyed órát kelesztjük. Közben kevés cukorral összekeverjük a fahéjat, az forró rumban megáztatott mazsolát, a kandírozott narancshéjat és a mandulát. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. A tészta felét kivajazott, kilisztezett kuglófformába tesszük, rászórjuk az ízesítőket és ráöntjük a maradék tésztát. Az egészet meleg helyen, letakarva kelesztjük még 20 percig. A megkelt tésztát tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben, 165 fokon, 40-50 percig sütjük. Ha kész, még melegen kiborítjuk és bőven meghintjük porcukorral.