Fonott kalács kemencében (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Uzsonna, Teaparti, Húsvét, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék, Kemence Hozzávalók 4 személyre:
A megszitált, meglangyosított lisztet mély tálba helyezzük és a közepébe kis mélyedést vájunk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután letakarjuk és langyos helyen kelesztjük. Amíg az élesztő felfut, addig a tejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a megkelt kovászhoz öntjük. A mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig forró vízben megáztatjuk, majd a lisztre dobjuk, a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel letakarjuk, és védett langyos helyen egy órát kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró kemencébe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsiből még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||