Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

Polenta

kukoricakása vagy puliszka

A polenta egy nagyon régi felhasználási módja a daraféléknek, és mind a mai napig nagyon kedvelt étel az észak-olasz tartományokban.
A polenta egy vízből, gabonadarából (napjainkban, Európában a legnépszerűbb a kukoricalisztből készült, sárga puliszka), sóból álló massza, melyet legalább egy óráig főznek – a hagyomány szerint – réz lábosban).A puliszkához való darát általában kövekkel őrlik, a gyártási hely hagyományait követve finomabbra vagy durvábbra.
A polentát általában egy ronggyal letakart kerek tálon tálalják, az állagától függően kanállal, vagy szeletben. Régen a szeleteket egy pamutszállal vágták, alulról felfelé húzva azt.
A polenta elnevezés a latin „puls”szóból – ez egy fajta tönkölyliszt puliszka – ered, mely az ókori rómaiak diétájának alapját képezte. A görögök ezzel szemben árpából készítették. A kukorica érkezése előtt (amely Amerika felfedezéséhez kapcsolódik), a polentát kizárólag a már említett gabonafajtákból – tönköly, árpa, rozs, köles, hajdina, búza – készítették. Manapság ritka az ezen gabonafajtákból készült polenta Európában. Napjainkban a kereskedelmi forgalomban általában előfőzött kukoricaliszt kapható, amelyből néhány perc alatt elkészíthető a polenta, de természetesen sem az állaga, sem az íze nem hasonlítható a hagyományosan elkészítetthez.

Receptek, melyekben van Polenta
Még több recept amelyikben van Polenta