Alapanyagok
            
            	Betűrendes keresés
                
                
                Kattintson az egyik betűre
             
                 
              
            
                padlizsán
                A törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán már július végén kapható és késő őszig színesíti a kínálatot. Kelet-Indiából származik ez a fényes, lilásfekete héjú, körte alakú gyümölcs, a csucsorfélékhez tartozik, a paradicsom és a paprika rokona. A fogyasztásra megfelelő darabok átmérője 5-8 cm, héjuk fénylő, kemény tapintatú, színe fehér, sárga, lila, fekete, alakja gömb vagy hosszúkás, kocsánya élénkzöld. 
Felhasználása:
A zsenge padlizsán héját sütés-főzés előtt nem mindig kell eltávolítani, a kocsányát azonban mindig egyujjnyi gyümölccsel együtt vágjuk le, ha kesernyés ízét enyhíteni szeretnénk felszeletelve besózzuk és némi állás után levét lecsöpögtetjük. Sütés előtt töröljük szárazra.
Fogyasztható rántva, grillezve, elősütés után rakottan, önállóan krémnek (vinete) elkészítve.
Számos mediterrán és erdélyi recept nélkülözhetetlen alkotóeleme.