Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Aszalt meggyes, csokoládés kalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Advent, Csőben sült, Göngyölt, Kemence, Édes, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg aszalt meggy ? ? ? ? ? ?
3 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
30 db Canderel édesítőtabletta 0.3 0 0 0.1 0 0
2,5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
60 dkg kenyérliszt 331 10.7 1.9 71.5 9.9 0
1 mokkáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
20 dkg diabetikus csokoládé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejet meglangyosítjuk, majd az édesítőt elkeverjük 2 dl tejben fontos, hogy teljesen feloldódjon benne. 1 dl tejbe az élesztőt belemorzsoljuk és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy tálban a sóval összekeverjük. 1 tojást ráütünk, az olvasztott, de nem meleg margarint, az édesítős tejet meg az élesztőt beleöntjük, majd dagasztani kezdjük. 6-8 perc alatt közepesen kemény tészta lesz belőle, ami elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, négy részre osztjuk. Az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk, a fele meggyet rászórjuk. Ugyanekkorára kinyújtunk egy másik tésztalapot, az előzőre illesztjük, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a reszelt csokoládé felével megszórjuk. A tésztát ezután fölcsavarjuk, és margarinnal kikent tepsire helyezzük. Ugyanígy még egy kalácsot készítünk. A tetejüket a maradék felvert tojással lekenjük. A lekent kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, ezután toljuk be a közepesen forróra (165 fok) előmelegített sütőbe és fél órát sütjük, de tűpróbát azért végezzünk.
Amikor kihűltek, tálra tesszük és a tetejüket por alakú édesítőszerrel megszórjuk, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)