Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Dekantálás

  • Címkék:
  • borlexikon
2009. augusztus 29. | szombat

A szó maga egyszerűen áttöltést jelent.

Az idősebb és szűretlen boroknál a palack alján keletkezett üledék eltávolítására használják. A fiatalabb vörös és ritkábban fehér borok esetében levegőztetés céljából történik a művelet, így több oxigénhez jut a bor, és jobban kinyílik a fogyasztó felé, előjönnek a gazdag illat és zamatanyagok.

A borban lévő zavarosságok megszüntetésének leghatékonyabb módja is a dekantálás lehet, melynek hatására a bor megtisztul és stabilizálódik, kedvezően hat a bor fejlődésére.

Az áttöltés lassú folyamat, ugyanis óvatosan kell áttölteni a palackból a nedűt a dekantáló üvegbe. Egyrészt, hogy ne töltsük át az üledéket, másrészt a hosszabb levegőztetés miatt.

A dekantáló üvegek formáját úgy alakították ki - egyébként sokféle formában létezik - hogy a kitöltött bormennyiség a lehető legnagyobb felületen érintkezzen az oxigénnel, tehát széles alapú vagy kövérkés üvegtestet képzeljünk el.

Gyakran elkövetik azt a hibát, hogy valamennyi régebbi évjáratú bornál alkalmazzák a kitöltést. Ezt mindig érdemes kóstolással megvizsgálni, mert előfordul, hogy a túl sok oxigén hatására a bor gyorsan "megfárad", megtörik, ez különösen a nagyon régi,gyengébb évjáratú, illetve a már a tartósságának határán lévő italok esetén lehet érdekes.

Ha nincs otthol ilyen dekantáló edényünk, akkor sem kell kétségbe esnünk. Viszonylag ritkán kerül a kezünkbe üledékes, régi nagybor. Ha mégis megtörténik, a letöltést megtehetjük egy másik borosüvegbe is vagy a dekantálóhoz hasonló szélesebb edényzetbe. Szép vörösborainkat, esetleg karakteresebb fehérborainkat pedig úgy is praktikusan életre kelthetjük ha a szervírozást megelőzően már kicsit korábban kidugózzuk azokat, s hagyjuk, hogy a levegő oxigénje megtegye a fent említett pozitív hatását.

 forrás: bor-neked.hu