Karácsonyi töltött pulyka az angio kedvére
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
bébipulyka |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
25 dkg
gesztenyemassza |
225 |
1.8 |
0.6 |
54.3 |
3.5 |
0 |
25 dkg
lángoltkolbász |
511 |
23 |
45 |
0.2 |
0 |
150 |
2 db
zsemle |
147 |
5.1 |
0.4 |
30.8 |
0.5 |
0 |
3 dl
tej (1,5%) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
libazsír |
897 |
0.5 |
99 |
0 |
0 |
107 |
1/2 dl
brandy |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A szobameleg vajat elkeverem sóval, borssal, kakukkfűvel és a pulyka fellazított bőre alá masszírozom. A bőrétől megszabadított kolbászt, a gesztenyemassszát (nem édeset!!) elkeverem a tejbe áztatott és kacsavart zsemlével és a konyakkal. Fűszerezzük be a szárnyas hasüregét is, csínján bánjunk a sóval, mert a kolbász is sós, majd varjuk vagy tűzzük be a nyílást. Kivülről is sózzuk meg a madarat, majd a sütőtepsibe fektetett farudakra tesszük, ez azért kel, hogy ne érjen a tepsi aljához. Kevés vizet öntünk a tepsibe, majd a felforrósított zsiradékkal leöntjük a pulykát. Előmelegített 250 fokos sütőbe tesszük, majd a hőfokot 20 perc múlva 80-90 fokra csökkentjük és a szárnyas minden kilójára másfél órát számitva sütjük. A sütés végén, ha nem elég piros a madár, emeljük vissza sütési hőfokot és a zsírjával locsolgatva süssük még 20 percig. Tálalás előtt 25 percig fólia alatt hagyjuk pihenni.
Salátával és sültburgonyával tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)