Kukoricalepény baconnal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Hústalan feltétek, Reggeli, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Sült, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, Hajón is elkészíthető, tavaszi-koranyári receptverseny, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

Kukoricalepény baconnal
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg kukoricaliszt 349 9.6 3.1 70.2 5.5 0
1 teáskanál sütőpor 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 dl kefír 52 3 2.7 3.8 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 doboz konzerv kukorica 126 4.6 1.6 23.1 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Baconchips
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kukoricalepény baconnal
A tejfölbe belekeverjük a zúzott fokhagymát és ízlés szerint sót. Tegyük félre, amíg a lepény elkészül. Szitáljuk össze a lisztféléket a sütőporral, a sóval és a borssal. Keverjük simára a kefírt a tejszínnel, az olajjal és a tojásokkal. Végül a két keveréket forgassuk össze és tegyük hozzá a finomra vágott bazsalikomot és a lecsepegtetett kukoricát. Középforró serpenyőbe öntsünk kevés olajat, majd kanalanként tegyük bele a masszát és kissé ellapítva, süssünk tenyérnyi lepényeket. Egyszer megfordítva, süssük aranybarnára mindkét oldalukat. A lepényekre tegyünk az ízesített tejfölből és a szalonnachipszből.
Bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.
Igazi meleg reggeli, de uzsonnára is tökéletes.

Baconchips
A baconszeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, betakarjuk egy újabb sütőpapírral és a tetejére teszünk egy másik tepsit. 150 fokra előmelegített sütőben, negyed óra alatt, megsütjük. Így a bacon gyakorlatilag zsírmentes, gusztusosan ropogós és szálegyenes lesz.