Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A bárány, a birka, a juh és az ürü

  • Címkék:
  • alapanyagok
2009. június 01. | hétfő

A bárány-, a birka-, a juh-, és az ürühús felosztása és elhelyezkedése a jószágon

 

A szopós bárányt 5-6 hetes koráig vágják, fehér húsú, gyenge, ízletes. A bárány megfelel a borjúnak, kora legfeljebb 1 év.
A már nem szopós bárány húsa is igen gyenge, hamar elkészíthető, ízletes, zsírszegény.
A birkahús már zsírszövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a juhokra jellemző faggyú miatt erős illatú, különleges előkészítést igénylő, ám ízletes, egészséges hús.
Az ürüt - herélt kost - ugyanúgy készítjük el, mint a rendes birkahúst.
Azután nevezzük birkának vagy juhnak, amikor elkészítésében a marhahúshoz hasonló elkészítést igényel.

Előkészítés

A birka erős faggyúszaga sokakat visszariaszt a birkahús fogyasztásától, de ez a szag igazán csak az idősebb állatokra jellemző. A birkahúsról előkészítése során, szedjük le a faggyús részeket, a húst gyengén ecetes vízzel forrázzuk le, majd öblítsük le hideg vízzel, így kellemetlen illata jócskán csökkenthető.
 
 
1
Gerinc
sütve, párolva, egészben v. szeletelve
2
Borda
3
Comb 
sütve, párolva
4
Lapocka
sütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak
5
Szegy
6
Nyak
7
Fej
pörköltnek, gulyásnak
8
Farok
 

Elkészítés

A bárányból készült fogásokat lehetőség szerint vajjal készítsük, így lesz íze, állaga igazán finom.
Elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Nagyon finom gulyást, sokféle levest, egyben sült húsokat készíthetünk belőle. Belsőségeiből kis gyakorlattal igazi ínyenc csemegék varázsolhatók.

Érdekes

A Nagykunságon - ahol a birka nemzeti étel - sokan el sem tudnák képzelni a faggyú nélküli birkapörköltet vagy paprikást. Az igazi ínyencek a pörkölthöz hűvös, homoki vörösbort kortyolnak, melynek hatására szájpadlásukon kicsapódik a faggyú.