Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Az almabor

  • Címkék:
  • almabor
  • cider
  • cider
2010. szeptember 03. | péntek

Természetesen nem a rossz minőségű, vinkót vagy más alkoholos italt helyettesítő lőrére gondolunk, hanem a külhonban népszerű, minőségi almából erjesztett termékre.

Magyarországon méltánytalanul elhanyagolják, ennek az italnak a fogyasztását. Külföldi barangolásaik alkalmával, egyre többen fedezik fel ezt a kellemes ízű, viszonylag alacsony alkoholtartalmú italt. Cukorfoka szerint hasonló a beosztása, mint a boroké, a száraztól az édesig, minden megtalálható a palettán. Zömmel több- kevesebb szénsavat is tartalmaz. Ez természetes adalék, mert a teljes cukormennyiség kierjedése előtt palackozásra kerül az ital és a továbberjedés eredménye a kellemes pezsgés.

Ha körtéből készül, perry néven kerül forgalomba.
Maga az ital francia eredetű, bár manapság talán a Brit-szigeteken a legnépszerűbb. Az angliai pubokban csapolt formában is kapható. A népszerű, francia almapálinkának, a Calvadosnak az alapanyagaként is szerepel. Illetve, ismert a Calvados-szal felturbózott változata, a pommeau, ez a magasabb 17-20 fokos alkoholtartalmú ital, mely a portói borhoz hasonlóan készül. Főleg Normandia és Bretagne vidékén készítik, több éves érleléssel.

Magyarországon is készülhetne jó minőségű almabor, de a jelenlegi törvények, ehhez nem igazán adnak támogatást. Sajnos nem ez az egyetlen jó dolog, amit a törvényalkotóink el…politizáltak!
 

Gixer