Szilvás lepény ribizlilekvárral (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt kevés tejben feloldjuk, cukorral összekeverjük, a mélyedésbe öntjük. Letakarva 15 percig kelesztjük, majd a többi hozzávalóval, a maradék tejjel, cukorral, sóval és olvasztott vajjal laza tésztává dolgozzuk össze. Kiborítjuk a tálból, s két kézzel alaposan átdagasztjuk, majd letakarva, addig kelesztjük, míg a kétszeresére nő. Ez kb egy óra. A szilvát megmossuk, a szárától megtisztítjuk, majd úgy magozzuk ki, hogy a szilva két fele egyben maradjon. A kelt tésztát, még egyszer átdagasztjuk, majd negyed órát pihentetjük. Egy tepsit kizsírozunk vagy beterítünk sütőpapírral. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, a tepsire terítjük úgy, hogy a széleit egy kicsit feljebb húzzuk, peremet képezve. A tésztát bekenjük tejjel és tetőcserépszerűen rárakosgatjuk a szilvát, majd előmelegített sütőben, 170 fokon, úgy 30 perc alatt megsütjük. A ribizlilekvárt, kevés vízzel, felforrósítjuk és lekenjük vele a süteményt. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||