Cotechino lencsefőzelékkel és burgonyapürével (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: www.gastronomiapomodoro.com
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szilveszter, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 0 személyre:

Cotechino lencsefőzelékkel és burgonyapürével
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
igény szerint zellerzöld ? ? ? ? ? ?
igény szerint lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
igény szerint cotechino 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Burgonyapüré
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Cotechino lencsefőzelékkel és burgonyapürével
Először tegyük fel főni a cotechinót, egy vízzel teli lábosban. Ha megfőtt, még melegen, óvatosan szedjük le a belét, és vágjuk tetszés szerinti szeletekre.
Amíg a cotechino fő, addig tegyünk fel egy lábos hideg vizet a tűzre, tegyük bele a lencsét, egy zellerlevelet, egy fél vöröshagymát, és egy csipet sót, és tegyük fel az egészet főni. A lencsét főzzük egy órán át, és közben melegítsünk fel olajat és vajat egy serpenyőben, és pirítsunk benne üvegesre egy fél vöröshagymát és egy zellerlevelet apróra vágva. Adjuk hozzá a lencsét, ha megfőtt, borsozzuk meg, és lassú tűzön forgassuk az egészet össze. Ha kész a lencse, tegyük ki egy tálba, helyezzük rá a cotechino szeleteket, és még melegen tálaljuk. Ügyeljünk arra, hogy a cotechinót ne főzzük túl, mert akkor kemény lesz és besötétedik, és ehetetlenné válik.
A Modenai hagyományok szerint a lencse és a cotechino mellé burgonyapürét is tálalhatunk.



Burgonyapüré
Az apróra vágott burgonyát, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük, leszűrjük, forrón áttörjük. A vajjal, a felforrósított tejjel és a reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Kézi habverővel vagy fakanállal tegyük, géppel csak ragacsos masszát kapunk.
A tej mennyisége a burgonya minőségétől függ, több, kevesebb is lehet.
Habkönnyű, kívánatos ételt kell kapjunk.
Roboráló diéta esetén, tej helyett, tejszín is használhatunk.
Semleges ízű köret, zsenge zöldségek, nem túl fűszeres húsok kísérője.