Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

szerecsendió

Népies neve: máciszdió, muskátdió. Latin neve: Myristica fragrans H.M. Évszázadok óta az értékes, nemes aromájú fűszerek közé sorolják. Már a XIII. századi írásokban is említik. Fája Dél-India szigetein honos, de más trópusi vidékeken is termesztik. A fehéres színt a magköpeny eltávolítása után mésztejben történő féregtelenítése után kapja. Erős illatát és jellegzetes ízét magas illóolaj-tartalma adja. Ezenkívül zsíros olajat, keményítőt, pektint, festékanyagot tartalmaz. Reszelve vagy megtörve sokoldalúan felhasználható, de csak kis mennyiségben éljünk vele. A megmaradt szerecsendió eltehető, mindig csak a szükséges mennyiséget reszeljük belőle.
Még több recept amelyikben van szerecsendió