Lekváros kifli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Teaparti, Kártyaparti , Uzsonna, Advent, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag lekvár ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1/2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
8 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
28 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
48 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt a tejben feloldjuk. A lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütünk egy tojást, beleöntjük az élesztőt és a tejfölt, majd sima tésztává dolgozzuk. Lisztezett deszkán késfok vastagra nyújtjuk és négyzetekre vágjuk. A közepükbe teáskanálnyi sűrű lekvárt teszünk és feltekerve kifliket formázunk. A kifliket a maradék felvert tojással lekenjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Fél órát langyos helyen pihentessük, majd 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Tálalás előtt, ízlés szerint hintsük meg porcukorral.