Csikóstokány (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsírban megpirítjuk az apróra felkockázott szalonnát, rádobjuk a félfőre vágott hagymát és zsírjára sütjük, hozzáadjuk a ceruza vastag csíkokra vágott húst és kevergetve, fehéredésig sütjük. Megszórjuk a paprikával és elkeverve, felöntjük kevés vízzel. Mindig csak kevés vizet hozzáadva, félpuhára pároljuk. Közben borssal és sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és puhára pároljuk. Végül behabarjuk a liszttel
elkevert tejföllel. Tálalás előtt belekeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet.
Vajas galuskát vagy párolt rizst kínáljunk mellé.