Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
pirospaprika
Népies neve: - Latin neve: Capsicum annuum. Szaporítási módja: palántázással májusban, Felhasználható része: érett termés. A paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik. Már az indiánok is ismerték és termesztették. Európába Kolombusz orvosa által került. A fűszerpaprikát, a paprika bogyóterméseiből állítják elő, utóérlelés, szárítás és őrlés során. A magyaros ételek nélkülözhetetlen fűszere, emellett mártásokhoz, salátákhoz, húsokhoz körözöttekhez és levesekhez használják. A fűszerpaprika jelenleg 7 formában kerül forgalomba: -különleges: élénkpiros, tüzes fényű, édes vagy alig érezhetően csípős, zamatos és a legfinomabb őrlésű. - csipősségmentes: világos piros, csípősségmentes, zamatos és nem olyan finom őrlésű, mint a különleges minőségű. - csemege: világos piros, alig érezhetően csípős, zamatos és előzővel azonos őrlésű. - édes-nemes: a csemegénél sötétebb árnyalatú, zamatos kissé csípős, közepes őrlési finomságú. - félédes: az édes-nemesnél világosabb, tompább színű, kellemesen csípős és őrlési finomsága közepes. - rózsa: piros színű, eléggé csípős, őrlése a félédessel egyenlő. - erős: a világos barnáspirostól a sárgáig változó színű, erősen csípős, középfinom őrlésű. A paprikának jó élettani hatásai is vannak, például izzasztó, vizelethajtó, serkenti a keringést és a gyomornedv képződését, így étvágyjavító és emésztést elősegítő hatású is, emellett védi a DNS-t a károsodástól, lázcsillapító, illetve véd a gyomor- és a patkóbélfekélytől. A magyar konyha tipikus és közkedvelt fűszere. Levesek, mártások, saláták, főzelékek, húsos töltelékek, pástétomok, húsok, körözöttek, és egyéb magyaros fogásokhoz használjuk. Fontos, hogy a paprikát nem szabad forró zsiradékban hosszan pirítani, csak megfuttatjuk benne, mert elveszti piros színét, megbarnul, és keserűvé válik.