Birkacsorba (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Macskajajra, Szabadban, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
ízlés szerint piros arany (csípős) 71 2.1 4.4 5.8 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 db paszternák ? ? ? ? ? ?
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 db murokrépa ? ? ? ? ? ?
50 dkg birkahús 308 16.9 26.4 0.3 0 70
ízlés szerint savanyúkáposztalé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A birkahúst pörkölthús méretű darabokra vágjuk, és 2 liter sós vízben, fedő alatt, főni tesszük. Időnként lehabozzuk.
Miután majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott zöldséget. Mikor a hús megfőtt, belekeverjük a paradicsompürét, és ízlés szerint csípősre ízesitjük. Káposztalével savanyítjuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Friss, puha kenyérrel adjuk asztalra.