Görög pacalleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 200 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Előételek, Főétel előtt, Szabadban, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Kukta, Sós, Savanyú, Hideg, Meleg, Tojás, Húsfélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg pacal 165 15.9 11.2 0 0 100
6 db báránycsülök 0 ? ? ? ? ?
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított pacalt és a báránycsülköket tegyük fel főni bő vízben. Ha felforrt a víz, öntsük le és cseréljük frissre. Egy órányi főzés után adjuk hozzá a gézbe tekert, félbevágott fokhagymafejet és sózzuk meg. 2-3 óra alatt minden puhára fő, ekkor dobjuk ki a fokhagymát, a báránycsülköket csontozzuk ki és daraboljuk fel, majd tegyük vissza a levesbe. A tojásokat verjük fel és a citromok kicsavart levével keverjük el, adjunk hozzá merőkanálnyi forró levest, majd öntsük a forró, de nem forrásban lévő levesbe. Tálalás előtt borsozzuk meg.
Ezt az ételt adhatjuk hidegen is, ekkor tepsibe öntve hagyjuk kihűlni és ha megdermedt, kockára vágva tálaljuk.