Sertésnyelv mazsolás, kapribogyós paradicsommártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Buli, Párolt, Kukta, Édes, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 dl sűrített paradicsom 110 5 1 20 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
2 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
2 db szardella ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db sertésnyelv 214 16.8 16 0.5 0 108
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A nyelvet kuktába tesszük. Mellédobunk egy fej vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, a babérlevelet, felöntjük a borral és kevés vízzel, majd sóval, borssal ízesítve, 25 percig főzzük, a sípolástól számítva. Közeben az olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, rádobjuk a szardellagyűrűket és szétfőzzük. Rászórjuk a fűszereket és összeforraljuk. A megfőtt nyelvet hideg vízzel leöblítjük és a bőrét lehúzzuk. Felszeleteljük és félretesszük. A főzőlevét leszűrve a paradicsomszószhoz adjuk és összemelegítjük, botmixerrel simára törjük, majd a kaprit és a mazsolát hozzáadjuk. Belefektetjük a nyelvszeleteket és összefőzzük, ízlés szerint cukorral és frissen csavart citromlével ízesítjük. 10-15 perc főzés után tálalható.
Burgonyakrokettel, knédlivel vagy főtt tésztával tálaljuk.