Trieszti káposztás bableves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Húsfélék, Zöldség, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
50 dkg füstölt hús 366 17.2 33 0.1 0 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
10 dkg árpagyöngy 350 9 1.4 75 20.7 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
40 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot és a füstölt húst (vegyesen használjunk körmöt, farkat, fület) áztassuk be egy éjszakára. Másna egy evőkanál felforrósított olajba zúzzuk bele a fokhagymát, majd öntsük fel két liter vízzel. Adjuk hozzá a füstölt húst és a babot. Közben áztassuk be a a gerslit és egy óra múlva adjuk a leveshez. Ha majdnem megpuhult keverjük bele a maradék zsírból és lisztből készült rántást és a savanyúkáposztát. Negyed óra főzés után elkészül. Borsozzuk és sózzuk ízlés szerint.
Tálalás előtt a húsokat csontozzuk ki és vágjuk kockára.