Diós, almás kosárka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Desszert, Meleg nyári napokra, Buli, Advent, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Kemence, Édes, Tejtermékek, Tojás, Gabonafélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Diós, almás kosárka
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 kávéskanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
12 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 evőkanál baracklekvár ? ? ? ? ? ?
1 tábla tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
igény szerint dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A töltelék
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
20 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A tetejére
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Diós, almás kosárka
A lisztet a kakaóporral és a sóval összeszitáljuk, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk, a cukrot, a tojást hozzágyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, kevés hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve, pihentessük, egy órát hűtőben. Nyújtsuk kb 3 milliméter vastagra és tegyük olajjal kikent fémkosárkákba. 200 fokra melegítsük elő a sütőt, béleljük ki a kosarakat alufóliával, szórjunk bele babot és süssük 10-15 perc alatt aranybarnára. Ezt nevezik vaksütésnek. A fóliát és a babot távolítsuk el, majd a tésztát kihűlés után vegyük ki a formából. Kenjük meg a belsejüket vékonyan lekvárral, majd némi szikkadás után töltsük meg a töltelékkel. A tetejükre simítsunk felolvasztott csokoládét és díszítsük fél diókkal.

A töltelék
A lereszelt almát a cukorral, a felhevített vajon sűrűre pároljuk. Hozzáadjuk a fahéjat, a sót, majd a darált diót és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A tetejére
A hozzávalókat késes robotgéppel morzsásra keverjük.