Gabi brióskái (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Húsvét, Csőben sült, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
15 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl kefír 52 3 2.7 3.8 0 0
2 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 igény szerint mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos kefírben elkeverjük az élesztőt és kiskanálnyi cukrot. 10 perc múlva az összes hozzávalót, kivéve a tejet és egy tojást, a kenyérsütőgép tartályába öntjük, természetesen a vajat olvasztva, de csak langyosan. Dagasztó programon, megvan másfél óra alatt. Ha elkészült, deszkára borítjuk és gondosan átgyúrjuk. Tovább kelesztjük, de immár, hűtőszekrényben. Másfél óra múlva olajjal megkent munkalapra borítjuk és különböző méretű darabokra osztjuk, lehet hagyományos briósformát is készíteni, de a képeken látható forma, kicsit derűsebb, a gyerekeim nagyon szeretik. A sütőpapírral bélelt tepsibe rakott tésztát, tovább kelesztjük, úgy fél órát. Hagyjunk távolságot, mert megnőnek igencsak. Ekkor lekenjük a tejjel felvert tojással és a tetejét megszórjuk kristálycukorral vagy mazsolával díszítjük. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Önmagában, kakaóval vagy vajjal és lekvárral isteni.