Szőlős kölessel töltött csirke (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Párolt, Édes, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Gabonafélék, Gyümölcsök, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db csirke 132 20.9 5.2 0.5 0 60
1 csésze köles 350 9.5 3.9 68.8 3.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
60 dkg szőlő 81 0.6 0.3 18.1 1.6 0
2 csésze zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajon megkapatjuk a kölest, majd sózzuk, borsozzuk és felőntve a zöldséglevessel puhára főzzük. Közben a lehetőleg kétféle színű, szőlőt leszemezzük. A harmadár a langyosra hűlt kölessel és a tojással elkeverjük, majd, az előzőleg, sózott, boprsozott csirke hasüregébe töltjük. A nyílást betűzzük vagy bevarjuk. Tepsibe tesszük a szárnyast és egy pohár vizet aláöntve, alufólíával szorosan lefedve, 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 45 percig pároljuk, majd a fóliát levéve, úgy fél óra alatt, a szaftjával locsolgatva, pirosra sütjük. Darabolás előtt 10 percig oihentessük. Amíg pihen, a csirke szaftjához keverjük a vajat és a bort, majd a megmaradt szőlőt átforrósítjuk benne.
A csirkét, a szőlős szafttal leöntve, burgonyapürével kináljunk.