Narancsos füstölt garnéla (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Előételek, Főétel előtt, Főétel, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Édes, Gyümölcsök, Hidegvérűek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1/2 dl méz 327 0.4 0 81 0 0
4 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
1 kg garnélarák 56 11 0.6 1 0 200
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Két narancs héját reszeljük le, majd a levét facsarjuk ki. A narancslébe keverjük bele a mézet, a narancshéjat, a finomra vágott fűszereket, végül sózzuk, borsozzuk meg. A megtisztított garnélákat tegyük zacskóba és öntsük rá a pácot. A zacskót lógassuk vízzel teli mosogatóba, így a víz kiszorítja a levegőt a zacskó belsejéből. Zárjuk le gumival vagy csipesszel és tegyük hűtőbe egy órára. Csepegtessük le a rákokat és tegyük az előkészített füstölő rácsára. Háromnegyed óra alatt elkészül. Közben a lecsepegett pácot forraljuk fel és dobjuk bele a másik két narancsot, melyeket előzőleg kifiléztünk. Kis lángon, fedetlenül főzzük öt percig.
A garnélákat a narancsmártással és párolt rizzsel kínáljuk.