Almás céklakrémleves édesköménnyel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Igor
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db édeskömény 0 0 0 0 0 0
8 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db cékla 31 1.3 0.1 5.9 2.5 0
2 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A 2 evőkanál felhevített olajon megpároljuk a kis kockára vágott zöldségeket, majd a fűszereket hozzáadva és felöntve a zöldségalaplével puhára főzzük. Botmixerrel áttörjük. A félretett olajban átsütjük a vékony csíkokra vágott édesköményt. Ezt tálaljuk a leves betétjeként. Tányérokba kanalazzuk a levest, beletesszük a sült édesköményt, majd tejföllel díszítjük. A tetejére szórjuk, az édeskömény finomra vágott zöldjét.