Marinara mártás (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Ildi
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Mártások 
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Párolt, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
3 ág oregánó 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fekhevített olajon pároljuk meg, az apróra vágott hagymát, zellert és répát, ha megpuhultak keverjük bele a zúzott fokhagymát és a fűszereket, forrósítsuk fel és öntsük hozzá a kézzel elmorzsolt paradicsomkonzervet. Kis lángon háromnegyed órát rotyogtassuk. Dobjuk ki a babérleveleket és a fűszerszárakat. Törjük át botmixerrel, végül, ha szügséges sóval és balzsamecettel ízesítsük.
Ez a recept az olasz tésztaszószok legalapvetőbbike.