Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alföldi töltött káposzta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Párolt, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 liter tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
20 db feketebors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
15 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
2 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
50 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A savanyúkáposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át, kóstoljuk meg, mert ehetetlenül savanyúvá teheti ételünket. A töltelékhez a lapockát megdarálom, összekeverem a nyers rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és nagyon finomra vágott hagymával, borssal, majd nem túl szorosan, becsomagolom a savanyú káposztalevélbe (a rizs dagad). Tojásnál kicsit nagyobbak legyenek. Nagyobb leveleket válasszunk a vásárlásnál, így a vastag középső erét kivágva, még két elég nagy levélfelet kapunk. Csinálhatunk kopasz gombócokat is, sokan nem szeretik a levelet.
Az apró káposzta felét a fazék aljára terítem, körben kívülről befelé haladva lerakom a gombócokat, középre teszem a füstölt csülköt, a maradék apró káposztával beborítom, felöntöm vízzel és kislángon megfőzőm.
Tálalás előtt a csülköt feldarabolom és mindenkinek adok gombócot, aprókáposztát és csülökdarabot.

Tálaláskor bőségesen meglocsolom tejföllel.
A friss, puha kenyeret el ne felejtsük.





Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)