Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Burgonyafánk Albitól

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Uzsonna, Hétköznapi vacsora, Hétvégi ebéd, Sült, Olajsütő, Meleg, Zöldség, Gabonafélék, Reform konyha
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 kiskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
15 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
15 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
40 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát héjában megfőzzük és még melegen áttörjük. Amíg hűl a langyos tejben csipetnyi cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat, kezdetben ne adjuk hozzá az egész lisztet, de a burgonya fajtájától függően lehet, hogy kissé több is kell. Lágy, de rugalmas tésztát kell kapnunk. Langyos helyen, kendővel letakarva, kb egy óra alatt, kelesszük a duplájára. Ha megkelt, olajba mártott kanállal, szaggassuk 170 fokos olajba. Az olaj ne legyen túl forró, mert a külsejük megég, de a belsejük nyers maradhat. Mindkét oldalukat süssük aranybarnára és csepegtessük le a felesleges olajat.
Szaftos, mártásos húsok mellé illő köret, de magában szilvalekvárral vagy tejföllel sem az utolsó.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)