| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 50 dkg finomliszt | 345 | 13.5 | 1 | 70.4 | 0.2 | 0 |
| 7 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 3 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 6 db tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 |
| 3 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 1 kiskanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 evőkanál rum | 365 | 52 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 csomag vaníliás cukor | 400 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A szétmorzsolt élesztőt a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben elkeverjük, meghintjük egy kis liszttel, majd, meleg helyen, felfuttatjuk. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. Gödröt vájunk a közepébe, amelybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, és a maradék tejet . A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagossá nem válik. Ekkor beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat is. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk és a tetejét is belisztezzük. Ruhával letakarva , meleg helyen addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához képest duplájára nem nő. Kelesztés közben vigyázzunk, hogy a tészta ne kapjon huzatot. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán, letakarva, még negyedóráig kelesztjük. Közben nagy serpenyőbe legalább annyi olajat öntünk, hogy a fánkok úszhassanak benne és felforrósítjuk. Az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok megégnek, a belsejük pedig nyers marad, se túl hideg, mert megszívják magukat olajjal. Egy kis darabbal végezzünk próbasütést. Mindig a deszkán felül lévő rész kerüljön alulra az olajban. Egyszerre csak kevés tésztát tegyünk bele, mert sülés közben a fánkok megnőnek! Az első oldalt fedő alatt süssük, majd a fánkokat megfordítva, már fedetlenül folytassuk a sütést.