| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 2 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 4 db tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 |
| 1.5 evőkanál szódabikarbóna | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 10 dkg vaj | 372 | 27.7 | 28.1 | 1.6 | 0 | 100 |
| 20 dkg porcukor | 400 | 0 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| 1 teáskanál fahéj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék | 0 | ? | ? | ? | ? | ? |
| 5 dl méz | 327 | 0.4 | 0 | 81 | 0 | 0 |
| 1 kg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A mézet, cukrot, vajat összemelegítjük, de nem forraljuk. A lisztet, szódabikarbónát, tojásokat kenyérsütőgépbe tesszük és hozzáadjuk a mézes keveréket. A gép nagyon szép, sima tésztát dagaszt belőle. Ha kész, lisztezett deszkán gyúrjuk át (egy kevés lisztet még felvesz, de ne adjunk hozzá sokat, mert nagyon kemény lesz és nem lehet szépre nyújtani), csomagoljuk fóliába vagy egy zacskóba a tésztát. Hagyjuk hideg helyen pihenni, legalább egy éjszakát, de én egy hétig nem értem rá kisütni és semmi baja nem lett. Ha valaki úgy gondolja, hogy ez nagyon sok tészta nyugodtan tegye felét fagyasztóba jövőre.