Toszkán zöldséges kenyérleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Böjt, Főtt, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
25 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
50 dkg zsenge céklalevél 0 ? ? ? ? ?
50 dkg kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
1.5 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
ízlés szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot áztassuk egy éjszakán át. másnap friss vízzel leöntve, megsózva főzzük félpuhára. Közben 3 evőkanál olajon pároljuk meg, a finomra vágott hagymát, zellert és sárgarépát. Öntsük hozzá a babot, a levével együtt, adjuk hozzá a felcsíkozott káposztát, céklalevelet (mangoldot is használhatunk) és kis kockára vágott burgonyát, keverjük bele a paradicsompürét és a fűszereket, majd ha szükséges vízzel felöntve főzzük készre. Egy fazék aljára terítsünk szikkadt kenyérszeleteket (eredetileg sózatlan toszkán kenyérrel készül, de használhatunk baguettet vagy sima fehérkenyeret is), merjük rá a leves felét, ismét kenyér, majd a maradék leves következik.
Tálalhatjuk azonnal, de másnap újramelegítve még finomabb. Ez az igazi toszkán ribollita, egy tartalmas, téli leves.