Szász korhelyleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Öcsi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
5 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
20 dkg egres 0 0.6 0.2 8 3 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
10 dkg szőlő 81 0.6 0.3 18.1 1.6 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
3 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db tyúk ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tyúkból és a zöldségekből a szokásos módon levest főzünk. amikor a tyúk megpuhult kivesszük a levesből és hűlni hagyjuk. A hagymát kidobjuk, a zöldségeket kis kockára vágjuk. Kevés levesben a szőlőt és a mazsolát megfőzzük. Az egrest citromhéjjal, szegfűszeggel és fahéjjal ízesített levesben szintén megfőzzük és botmixerrel áttörjük. A lebőrözött, kicsontozott tyúkhúst kockára vágjuk. A zöldség és húskockákat, a szőlő, mazsola keveréket visszatesszük a levesbe. A felhevített vajon, megpezsgetjük a lisztet és némi lével felöntve átforraljuk, hozzáöntjük az áttört egrest, majd a levesbe szűrjük és átforraljuk. Belekeverjük a tejfölt, ízlés szerint kevés citromlével ízesítve, forrón tálaljuk.