Osztriga csőben sütve (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 15 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Hidegvérűek Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Főtt, Csőben sült, Sós, Meleg, Hidegvérűek Hozzávalók 4 személyre: Osztriga csőben sütve
Mornay mártás
Besamelmártás
Osztriga csőben sütve A kagylót szétnyitjuk és az osztrigát kivesszük a héjból. A fehérbort felforraljuk, sózzuk és beleolvasztunk 5 dkg vajat, megfőzzük, a lében a kagylókat, majd a kagylókat kivéve és lecsöpögtetve, a levet felére beforraljuk. A maradék levet belekeverjük a Mornay mártásba. A megtisztított kagylóhéjba aljára kanálnyi mártást teszünk, beletesszük az osztrigát, bevonjuk mártással, megszórjuk reszelt sajttal és olvasztott vajjal meglocsolva sütőben vagy grillben megpirítjuk. Mornay mártás A kész besamelmártásba belekeverjük a tojássárgáját, a tejszínt, a reszelt sajtot és csipetnyi cayenni borssal ízesítjük. Besamelmártás A vajból és a lisztből világos rántást készítek, folyamatosan kevergetve felengedem a forró tejjel. Ízlés szerint sózom és szerecsendióval ízesítem. Lehet úgy is készíteni, hogy a tejbe belefőzünk egy babérlevelet, 5-6 szem megroppantott feketeborsot és csipet kakukkfüvet, majd leszűrve adjuk a rántáshoz. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||