Alföldi töltött káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Párolt, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 liter tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
20 db feketebors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
15 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
2 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
50 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A savanyúkáposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át, kóstoljuk meg, mert ehetetlenül savanyúvá teheti ételünket. A töltelékhez a lapockát megdarálom, összekeverem a nyers rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és nagyon finomra vágott hagymával, borssal, majd nem túl szorosan, becsomagolom a savanyú káposztalevélbe (a rizs dagad). Tojásnál kicsit nagyobbak legyenek. Nagyobb leveleket válasszunk a vásárlásnál, így a vastag középső erét kivágva, még két elég nagy levélfelet kapunk. Csinálhatunk kopasz gombócokat is, sokan nem szeretik a levelet.
Az apró káposzta felét a fazék aljára terítem, körben kívülről befelé haladva lerakom a gombócokat, középre teszem a füstölt csülköt, a maradék apró káposztával beborítom, felöntöm vízzel és kislángon megfőzőm.
Tálalás előtt a csülköt feldarabolom és mindenkinek adok gombócot, aprókáposztát és csülökdarabot.

Tálaláskor bőségesen meglocsolom tejföllel.
A friss, puha kenyeret el ne felejtsük.