Barnamártás (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 360 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Mártások 
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg borjúcsont 0 0 0 0 0 0
50 dkg marhacsont, ritka ? ? ? ? ? ?
15 dkg sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
15 dkg fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
10 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 csapott evőkanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
15 db bors 0 0 0 0 0 0
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
15 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
5 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az apróra vágott borjú- és marhacsontot, a kis kockára vágott vegyes zöldséget, hagymát, fokhagymát, zellert, gombaszárat, babérlevelet, egész borsot, kizsírozott tepsiben, forró sütőben barnára sütjük, néha megforgatjuk. Ha megpirult, kb. fél óra, fazékba tesszük, 2 l csontlével felengedjük, megsózzuk és feltesszük főni. Közben zsírban a cukrot aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet és barna rántást készítünk. Belekeverjük a lébe, hozzáadjuk a paradicsompürét, a jó minőségű vörös bort, a kakukkfüvet és egyenletes tűzön jól kiforraljuk, legalább 4-5 órát főzzük, egészen kis lángon. Időnként megkeverjük és lezsírozzuk, ha besűrűsödne csontlével engedjük fel. Ha nem lenne elég sűrű, akkor mindaddig főzzük, míg a kívánt sűrűséget eléri. Végül átszűrjük. A barna mártásnak szép simának, sötétbarna színűnek kell lennie, se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A darabos anyagokat ne passzírozzuk bele, csak csöpögtessük le.
Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, jól tűri a mélyhűtést és egy napon sem lehet említeni, a zacskós változattal.