Búbos cukkíni paradicsomágyon (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Rakott, Csőben sült, Sós, Savanyú, Meleg, Hideg, Zöldség, Tésztafélék, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
4 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
8 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2 szelet kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
4 db cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukkíni végeit leszeljük és hosszában vastag szeletekre vágjuk. Olajjal vékonyan megkenjük és kevés sóval, borssal meghintve sütőlapra tesszük. A kenyér héját levágjuk és a belsejét szétmorzsolva, kevés olajban megpirítjuk. Ha kihűlt kevés olajjal, a reszelt parmezánnal, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott bazsalikom felével masszává dolgozzuk. A cukkínikre simítjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben, negyed óra alatt, aranylóra sütjük. A paradicsomot kimagozzuk és kockára vágjuk, a vékonyra karikázott újhagymával, a félretett bazsalikommal és a feldarabolt olajbogyóval elkeverjük. Tálalás előtt a balzsamecetből, 3 evőkanál olajból, sóval, borssal ízesítve öntetet keverünk és összeforgatjuk a paradicsomos egyveleggel. A salátát tányérokra terítjük és a cukkíniket a tetejére helyezzük. Bazsalikomlevélkékkel és olívával díszítve tálaljuk.