Kacsamell boros zöldségekkel és burgonyapürével (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Egyéb szárnyas Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Párolt, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre: Boros zöldköret
Kacsamell sütve
Kacsamell boros zöldségekkel és burgonyapürével
Burgonyapüré
Boros zöldköret A felhevített zsírban megbarnítjuk a cukrot. A vékony csíkokra vágott zöldségeket és a fűszereket hozzáadva, roppanósra sütjük. A bor felével felöntjük és zsírjára pirítjuk. Végül, a félretett borral elkevert keményítővel, összeforralva, besűrítjük. Kacsamell sütve A kacsamell bőréből kiszedegetjük a tolltokokat, a legegyszerűbb csipesszel. A bőrt a húsig, de húst már nem, bevagdossuk mindkét irányból, centis távolságra, a vágások rombusz formát alkossanak. Bedörzsöljük a húst a só, bors, majoránna keverékkel és 20 percet szobahőmérsékleten pihentetjük. Előmelegített, vastag falú serpenyőbe tesszük a melleket, a bőrükkel lefelé és 8-10 perc alatt kisütjük a zsírt a bőr alól, néha mozgassuk meg a húst és figyeljünk, hogy a bőr mindenhol elérje a serpenyő alját. Villával, még véletlenül se szúrjunk bele a sülő húsba, majd megfordítva 2-3 perc alatt süssük meg a húsos oldalt is. Néhány kanál zsiradékot tegyünk tepsibe és a kacsamellet a bőrével felfelé belefektetjük, majd a vékonyra karikázott fokhagymát mellészórjuk. 140 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20 percig sütjük. Tálalás előtt, fóliával letakarva 10 percig pihentessük, majd ferdén vékonyra szeletelve, előmelegített tálra tesszük. A kacsamell belseje így rózsaszínű, szaftos, ha tovább hagyjuk a sütőben, teljesen átsüthetjük, de aki ilyet eszik, az megérdemli. Kacsamell boros zöldségekkel és burgonyapürével A vékonyra szelt mellet a burgonyapürével és a boros zöldségraguval kínáljuk. Burgonyapüré Az apróra vágott burgonyát, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük, leszűrjük, forrón áttörjük. A vajjal, a felforrósított tejjel és a reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Kézi habverővel vagy fakanállal tegyük, géppel csak ragacsos masszát kapunk. A tej mennyisége a burgonya minőségétől függ, több, kevesebb is lehet. Habkönnyű, kívánatos ételt kell kapjunk. Roboráló diéta esetén, tej helyett, tejszín is használhatunk. Semleges ízű köret, zsenge zöldségek, nem túl fűszeres húsok kísérője. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||