Zsúrkenyér (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 100 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Kártyaparti , Főétel mellé, Reggeli, Meleg nyári napokra, Buli, Böjt, Advent, Csőben sült, Kemence, Sós, Édes, Hideg, Gabonafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
50 dkg kenyérliszt 331 10.7 1.9 71.5 9.9 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát héjában főzzük meg vagy használjunk megmaradt főtt burgonyát, a lényeg, hogy burgonyanyomón törjük át. Az élesztőt, a tejet, egy evőkanál lisztet és a cukrot keverjük el, hagyjuk felfutni. A tészta hozzávalóit, a szobahőmérsékletű vajjal dolgozzuk össze és egy órán keresztül. langyos helyen kelesszük a duplájára. Gyúrjuk át és formázzuk veknivé. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőformába, majd 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben, kb. 40 perc alatt.süssük készre. Ferdén szeletelve szendvicsekhez kitűnő. Szeletelve, kakaóval pompás vacsora.