Hagymával-baconnal-sajttal töltött burgonya (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
15 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
60 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szép, tojásnál nagyobb burgonyákat megmossuk, majd leszárítjuk. Evőkanálba fektetjük, így biztosítjuk, hogy ne vágjuk át teljesen, majd fél centinként felszeleteljük. A nyílásokba, felváltva, bacon, hagyma és sajtszeleteket teszünk. Kevés olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük a krumplikat, sóval, borssal meghintjük, majd az olajjal megpermetezzük, fóliával, szorosan lefedve, 175 fokos sütőbe tesszük és fél órát pároljuk. A fóliát levéve, még negyed óra alatt, pirosra sütjük.
Teával pompás téli vacsora, de bulikajának is tálalhatjuk, kissé növelve a menyiséget. A savanyú káposzta a mennyekbe emeli.