Áfonyás hagymalekvár (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Párolt, Édes, Sós, Savanyú, Csípős, Hideg, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg aszalt vörösáfonya 0 ? ? ? ? ?
1,5 kg lilahagyma ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál melasz 0 ? ? ? ? ?
3 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 dl rum 365 52 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
6 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
2 dl balzsamecet ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál chilipor 0 0 0 0 0 0
3 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított lilahagymát félfőre vágjuk. Az ecetet és a bort elkeverjük, majd az áfonyát beleszórva fél órát állni hagyjuk. A melaszt és a mézet száraz serpenyőben kissé megkaramellizáljuk és a hagymát belekeverjük. Hozzáadjuk a porrá tört, illetve lereszelt fűszereket és felöntjük a boros áfonyával. Kis lángon, kb másfél órát főzzük, üvegekbe rakjuk, ezeket lezárjuk és öt percre fejre állítjuk. A kamrában lét-három hónapig eláll.