Somlói galuska (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Rakott, Sült, Édes, Hideg, Tojás, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre: Somlói galuska
Sárga piskóta
Csokoládés piskóta
Vanilia krém
Rumos cukorszirup
Csokoládéöntet
Diós piskóta
Somlói galuska Egy magas tepsi aljára teszem a sárga piskótát. Meglocsolom a szirup egyharmadával és rákenem a sárga krém egyharmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével, majd ráfektetem a csokoládés piskótalapot. Ezt is meglocsolom a sziruppal, majd megkenem a sárga krém második harmadával. Ismét meghintem dióval és mazsolával, ezután ráteszem a diós piskótát. Rásimítom a maradék krémet és a kakaóporral vastagon megszórom. Alufóliával letakarom, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt evőkanállal desszertes tányérokra adagolom. Mindegyik adagra tejszínhabot nyomok és leöntöm a csokoládé öntettel. Sárga piskóta A piskótához a tojássárgájákat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, a cukor másik felével, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütöm. Csokoládés piskóta A piskótához a tojássárgájákat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, a cukor másik felével, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a kakaóporral összekevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütöm. Vanilia krém 4 dl tejet a vaníliával és a cukor kétharmad részével felforralok. A maradék tejet külön edényben simára keverem a liszttel és a tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmad cukorból kemény habot verek. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet, felforralom, majd a tűzről levéve azonnal belekeverem a cukros tojáshabot. Hagyom kihűlni. Rumos cukorszirup A cukrot 2 dl vízzel sziruppá főzőm, majd ha langyosra hűlt, belekeverem a rumot. Csokoládéöntet A kakaót a tejjel, a cukorral és a tojássárgájával simára keverem, majd állandóan kevergetve felforralom. A tűzről levéve, ha langyosra hűlt a rummal ízesítem. Diós piskóta A piskótához a tojássárgájákat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, a cukor másik felével, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a darált dióval összekevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütöm. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||