Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

vaníliarúd

Népies neve: kerti vanilia, vanillin. Latin lneve: Vanilla planifolia. A vanilia fűszernövény. Eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó izesítésére használták. Az orchideafélék családjába tarozó, más növényekre felkúszó növény. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik. A fűszer (Vanillae fructus) 10-20 cm hiosszú és 3-10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanilia kristályok kiütnek rajta. Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz. Sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek mártások ízesítésére használják. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákal küszködők is nyugodtan használhatják. Beszerezhető: Vaniliarúd formájában, ez maga a toktermés. Ha az étel csak enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (pl. pudingok, krémek) ketté kel vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mind a magokat az ételhez kell adni (főzés végén érdemes a héjat eltávolítani). Vaniliakivonat: előállításához alkoholos folyadékban főzik a vaniliarudakat. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben hajlamos elpárologni. Az éel íze nagyon hasonló kivonattal elkészítve, mint vaniliarúddal, de az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad bizonyos ételekben. Vaniliacukor: (Lásd azonos című anyagnál)
Még több recept amelyikben van vaníliarúd